Jennifer Pastor i Joan Torres 3er premi @ICEUAB

La Jennifer Pastor i el Joan Torres, del cicle de Fabricació de Productes Farmacèutics, biotecnològics i afins, van rebre el passat 13 de juliol el tercer premi Argó pel projecte final de cicle anomenat “Gel d’Àcid Hialurònic”. 

L’objectiu del projecte ha estat crear un producte cosmètic que fos viable comercialment i que procedís d’un procés d’innovació partint dels coneixements adquirits durant el curs i seguint la metodologia de treball d’un laboratori i de la indústria. Per tal d’aconseguir aquest producte van dur a terme un pla estratègic de recerca, desenvolupament i innovació (PIDI): Vigilant el sector i les seves tendències, fabricar i millorant la seva fabricació, fent anàlisis del producte acabat o determinant-ne la seva viabilitat comercial, entre d’altres.

Els premis Argó són entregats per la Universitat Autònoma de Barcelona a treballs de recerca de batxillerat i a projectes de cicles formatius de grau superior, amb la finalitat de reconèixer l’esforç dels estudiants i d’incrementar els vincles amb els centres d’ensenyament de Formació Professional..

Des de  l’institut els donem l’enhorabona i desitgem un futur ple d’èxits. Igualment desitgem que l’institut segueixi treballant en un camí de rigor i d’innovació.

Alumnes de QiSA guanyen el Metropolis FPLab

El curs 2021/22, l'Estíbaliz, el Roc, l'Arnau i la Paula  de la 1a promoció de Química i Salut Ambiental de l'institut Narcís Monturiol van rebre el premi com a GUANYADORS/ES el MetropolisFPLab amb el repte del Port de Barcelona i l’equip anomenat Waste Avengers.

MetròpolisFPLab és un projecte d’innovació oberta amb l’objectiu principal de potenciar les competències transversals en l’FP a través de projectes reals d’innovació. D’aquesta manera, es contribueix a augmentar la qualitat de l’ocupació dels estudiants d’FP i l’accés de les empreses al talent creatiu que existeix als centres.

El repte que calia resoldre era:

Quina eina o mètode podem dissenyar per a quantificar i relacionar els residus trobats a les voreres de la ciutat amb els que trobem al port i a les platges de Barcelona?

 https://youtu.be/uCdwuEFaMzg

A partir d’aquest repte tan engrescador de l’AGENDA2030 vam començar un cicle d'INNOVACIÓ on l'exploració del nostre voltant i la creativitat hi té molta importància. Ha estat un procés de molta feina i il·lusió. Aquesta experiència ens ha portat a:

- Conèixer de primera mà el repte al Port de Barcelona on el Javier Romo van explicar el problema de les escombraries marines i què es feia per solucionar-ho.

- Tenir un dia molt emocionant al @citilab que vam poder compartir amb la resta d'equips semifinalistes per poder accelerar definitivament el nostre projecte.

- Presentar el nostre projecte davant del Port de Barcelona i tots els organitzadors del MetropolisFPLab.

Volem agrair a tots aquells que ens han acompanyat en el camí:

 

 

Projecte: creació d’una cooperativa d’economia circular per a l’elaboració, desenvolupament i venda de productes de parafarmàcia i cosmètica

Fundacio bcn
 
L’objectiu principal del projecte és la creació d’una cooperativa de productes de cosmètica i de parafarmàcia que siguin innovadors, que compleixin els requisits més alts de qualitat actuals, però també i, a través de reciclar, reutilitzar i transformar olis, ser   respectuosos amb el medi ambient.
 
 
Es tracta d’oferir a l’alumnat una experiència col·laborativa tan completa com sigui possible sobre la fabricació de productes de parafarmàcia i cosmètica: des de la creació d’una cooperativa d’economia circular, passant per la investigació, col·laboració amb entitats socials del barri, elaboració i envasat de productes sostenibles que incorporin tecnologia de la indústria 4.0. Així mateix, l’alumnat durà a terme activitats de màrqueting i venda de productes en el mateix barri, tot ell sense ànim de lucre i amb una finalitat social.
 
 
Per a aconseguir-ho, hi participen els cicles formatius de Fabricació de productes farmacèutics, biotecnològics i afins, Educació i control ambiental, Operacions de Laboratori i Laboratori d’anàlisi i de control de qualitat.  
El projecte es desenvolupa conjuntament amb l’Institut Provençana amb qui compartim objectius i experiències.
 
 
Per a desenvolupar aquest projecte hem obtingut l’ajut econòmic de la Fundació BCN Formació Professional, en la 11a edició del Pla de Mesures Innovació a la FP, 2021-22, d’ajuts a projectes que promoguin la qualitat i la innovació en el sistema de la formació professional.
 
 
Us convidem a consultar l'evolució del nostre projecte a https://sites.google.com/narcismonturiol.cat/montisccl/
 

Taula periòdica de les dones elementals!

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora (8M), els alumnes de CFGM PQ PFiC (Curs 2021-22) ens han sorprès amb aquesta taula periòdica de les dones ELEMENTALS!

No us la podeu perdre.

 

Institut Narcís Monturiol en Lluita

Des de l’Institut Narcís Monturiol us volem fer coneixedors de la situació a la que ens aboca el Consorci d’Educació de Barcelona, CEB, en relació a canvis transcendentals  de l’oferta formativa del centre i a la desvinculació de sectors professionals amb els que estem identificats i en som acreditats.
 
El Claustre de l’Institut Públic Narcís Monturiol DIU NO a la proposta d’integració al Consorci Parc de Salut Mar.
 
L’Institut Narcís Monturiol no pertany al sector sanitari i NO VOL PERDRE la identitat com un centre referent en el sector i químic i de medi ambient a la ciutat de Barcelona.
 
L’Institut Narcís Monturiol DIU NO a perdre una oferta cohesionada i cooperativa entre els cicles de Química i de Medi Ambient, aconseguint ser un centre capdavanter en matèria de Sostenibilitat.
 
L’Institut Narcís Monturiol NO VOL MALBARATAR l’esforç que ha permès un renom i prestigi en el sector empresarial i fa que treballadors d’aquestes empreses siguin exalumnes formats en el centre.
 
L’Institut Narcís Monturiol APOSTA PER LA INNOVACIÓ
 
L’Institut Narcís Monturiol treballa per la MILLORA CONTINUA DE LA QUALITAT
 
L’Institut Narcís Monturiol APOSTA PEL COMPROMÍS AMB EL MEDI AMBIENT I LA SINERGIA AMB EL BARRI DE LA BARCELONETA
 
L’Institut Narcís Monturiol DIU NO a la incertesa en la gestió del centre i el personal que hi treballa.
 

Maqueta d'una Planta de Producció de Paracetamol

Els alumnes del CFGM de Planta Química, perfil professional de Productes Farmacèutics i Cosmètics,  han estat  aquestes darreres setmanes una maqueta d'una Planta de Producció de Paracetamol, en el marc del mòdul 5: Transport de Materials en la Indústria Química, per treballar la UF4: Emmagatzematge de sòlids, líquids i gasos i també del mòdul 15: Plantes de Producció Farmacèutica. Els seus alumnes ens ho expliquen en aquest vídeo:

 

CICLE D’EDUCACIÓ AMBIENTAL – EN LÍNIA

En col·laboració amb l'INS Narcís Monturiol, els alumnes de 2n curs del Cicle Formatiu Superior de ECA ( Educació i Control Ambiental) ofereixen aquest cicle de Xerrades/tallers oberta a tothom.  
 
Biodiversitat urbana, plagues, fauna i flora
Importància de les zones verdes i la biodiversitat urbana. 
a càrrec de Miquel Casadellà Manejas, Flàvia Vale Dornelas i Carles Sansa Colomer. 
 
Espècies  invasores, (mosquit tigre, tortuga de florida, cargol poma, etc).
Com ens afecten i què podem fer-hi? Parlarem de l’aplicació “Mosquito alert” 
a càrrec de Arnau Muñoz Hernández, Jana Rueda García i Raul Rueda Sánchez
 
La desforestació. Què és, causes, conseqüències.
En parlarem des d’una perspectiva global i local. 
a càrrec de Hugo Gómez Novo i Adrià Serrano Viu.
 
Com afecta l’excés de consum de carn el medi ambient i la nostra salut.
Us animeu a reduir-ne el consum? 
a càrrec de Àlex Villar Bleisa, Lídia Molina Aguilera
 
Les energies renovables a les nostres vides
El cotxe elèctric és el futur? 
a càrrec de Álvaro Sánchez, Pau Lagunas Majà, Dylan Lázaro Baseiria
 
Els plàstics, impacte en el medi i en la salut
Reducció del seu consum. 
a càrrec de Alicia Jaramillo Morales, Laura García Paradinas 
 
Més informació i inscripcions:
 
 

Visita del regidor del districte Ciutat Vella al centre

Amb una mica de retard sobre l’horari previst es va realitzar la visita del regidor del districte el passat mes de desembre. Va coincidir que la visita es va desenvolupar en el moment que els alumnes feien el descans del matí, per la qual cosa no van poder interaccionar amb ells.

A la mateixa hi van participar, a més del regidor del districte Jordi Rabassa, un total de vuit persones, sis autoritats i dos tècnics del districte i del CEB. Entre les autoritats destaquem la presència de la Comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, la Sra. Maria Truñó i de la Consellera d’Educació del Districte de Ciutat Vella Natalia Martínez Rodríguez entre d’altres consellers del districte.

Després d’una explicació del director a peu dret a l’entrada del centre sobre la història i la nostra oferta formativa, es van visitar les nostres instal·lacions. A aquest recorregut es van afegir la cap d’estudis i la coordinadora pedagògica.

Encara que va estar una visita curta en la seva durada, ja que havien de visitar tres centres més de l’entorn proper, pensem que van quedar satisfets de la visita.

Els alumnes del CFGS Laboratori d’Anàlisi i ¡ Control de Qualitat han quedat tercers classificats a la Jornada d'entrenament del Skill 52 del 2019

El passat divendres dia 13 de desembre es va celebrar aquesta jornada i la mateixa hi van participar dos alumnes del CFGS Laboratori d’Anàlisi i ¡ Control de Qualitat del matí i com a professora responsable Pilar Gómez, tutora del primer curs d’aquest cicle.

Hi havia inscrits un total de 12 centres. L’entrenament ha estat organitzat per la Comissió d'Innovació FP de l’Institut La Romànica en el marc del Programa Catskills 2019 del Departament d’Educació. Amb aquest entrenament del projecte es volia mesurar les habilitats dels alumnes participants per trobar la concentració de sacarosa d’una beguda no alcohòlica ensucrada a partir de la mesura de l’índex de refracció pel mètode de la corba de calibratge.